Skip to content

China’s trade with EU drops over 8%

  • by
China trade with EU

China’s trade with EU! Against the backdrop of galloping inflation in the EU, trade with China has fallen by over 8%. Exports to the European Union decreased by 12.2% and imports fell by 5.5%. Right now there are too many signals that the global economy is not doing well. However, there are also some positive indicators, namely a reduction in the EU’s negative balance with China.

Данните показват продължаваща слабост на външното търсене.
Това подкрепя опасенията на правителството на Китай, че глобалното забавяне ще попречи на възстановяването на страната от щетите от ерата на така наречената пандемия. Вече описахме, че това засяга и България, където виждаме продължаващ спад на сумата. Вносът в ЕС също е спаднал, показва държавните данни от китайските митници. Всичко това поради слабото външно търсене. Това директно рефлектира върху производството. Китай внася части и материали от страната за много от своя сума.
Ирис Панг, главен икономист за Голям Китай в ING цитиран от Ройтерс казва.
„Като има висока прогноза за инфлация в САЩ и Европа, търсенето от там трябва да продължи да отслабва. Това е, което също намалява търсенето на стоки в Китай“. Износът през януари и февруари беше с 6,8% понижение в сравнение с предходната година, след година спад от 9,9%, наблюдаван през декември. Резултатът обаче е по-добър от средното очакване в проучването на Ройтерс за спад от 9,4%. Вносът е с 10,2% по-слаб, по-лош резултат от декември, когато беше със 7,5% по-нисък от година по-рано. Очакванията са силно разминаха с оценката на предварителната анкета за спад от 5,5%.
Сю Тианц